Проф. д-р  беше поканена като основен говорител (презентатор), за да открие

...
Проф. д-р  беше поканена като основен говорител (презентатор), за да открие
Коментари Харесай

Проф. д-р Калина Стефанова открива международна конферанция в Румъния

Проф. д-р  беше поканена като главен представител (презентатор), с цел да открие интернационалната конференция на тематика „ Развиващия се спектакъл: разграничаване, взаимоотношение и резистентност в изкуствата на 21-ви век “ (EMERGING THEATRE: DISTANCING, INTERACTION AND RESILIENCE IN THE PERFORMING ARTS OF THE 21ST CENTURY) на Университета  в Яш, Румъния.

Темата, по която проф. Стефанова изнесе отчет беше „ … и всички мъже и дами са критици, или рецензията в миражната-вселена “.

Проф. доктор Калина Стефанова е учител в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов ”. Автор (съставител и съавтор) е на 15 книги за спектакъл и рецензия. Пет от тях са на британски език, с министър председатели в Ню Йорк, Лондон и Вроцлав, включвани в наложителната и целесъобразната литература в университети по целия свят. Съставите/редактор е на първата антология на източноевропейска драма на китайски език в два тома, на първата книга с китайски пиеси на български език и на първото показване на българския спектакъл на британски език. Автор е и на две книги художествена прозаичност, издадени в 9 страни; едната от тях е включвана в наложителната и целесъобразната литература в няколко колежа в Бразилия и е издадена в 2 издания в Китай.

Била е гостуващ академик в Нюйоркския университет, Университета на Кейптаун, Мейджи Университет, Токио, Шанхайската Театрална Академия, Уханския университет и други През 2016 година е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на Уханския университет, Китай, както и със званието Изтъкнат откривател на Фондацията по китайска рецензия на изкуствата към Уханския университет. Изнасяла е лекции и е водила семинари в 12 страни.

В продължение на два мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията (2006- 2010). Член е на публицистичните колегии на списания в Китай, Съединени американски щати, Румъния, Хърватска. Редовно работи като експерт-оценител към ЕК. През 2007 година е драматург на високо оценената от рецензията режисура на “Петдесетница ”, режисьор Мл. Киселов, в Стратфордския Фестивал на Канада, най-големия репертоарен спектакъл в Северна Америка. От 2017 година е в експертния ръб на първия сценичен град в света, Yue Opera Town, Китай.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР